Vapaaehtoinen flunssa

Monesti kulkiessani huomaan ihmisten köhivän, yskivän ja niistävän limaa pois ylähengitysteistään – on siis SE aika vuodesta! Monilta ihmisiltä kuulen ”nyt tuli taas se sama mikä joka vuosi tulee: syys-,talvi-,kevät-,kesä-flunssa. Pakko kärsiä tämä taas.”  Mitä ihmettä? Miksi joka kerta? Eikö ’kierteen’ voisi katkaista ja tehdä jotain asialle?

Monet tuntuvat ajattelevan flunssan niin, että ”nyt se tauti taas tuli minuun” kun asian voisi myös toisinkin päin: ”vajavaisella puolustuksella toimiva kehoni kutsui, suorastaan huusi, pöpöä luokseen”. Tietokoneen tietoturvaan verrattuna voisi sanoa, että viruksia ja hyökkäysyrityksiä on joka puolella koko ajan muutenkin ja kehon palomuuriin on jäänyt ns. portteja auki ja virustorjunta päivittämättä mahdollisesti ravinteista vajaasta ruokavaliosta tai muista ihmiselle epäedullisesta toiminnasta kuten: liikunnan vähyys, tupakointi, vähäinen uni, stressaaminen…. you name it!

Itse päätin pysyä terveenä tänä talvena! Vetovoimaa – jos uskot että ’taas se tulee’ ni tulee ihan varmasti. Vähän sama kuin syysmasennus ”taas se tulee minulle joka vuosi samaan aikaan , enkä voi sille mitään” – onkohan noin? Mutta ASIAAN!! 😀
Päätin kuukausia sitten, että tänä syksy,talvi,kevät aikana pysyn terveenä. Pari kertaa se on kolkutellut ovella: ”pääsiskö sisään”, mutta olin flunssalle hieman tyly enkä päästänyt verantaa pidemmälle kun vetelin extrana vähän kaikkia allamainittuja, pidin parin päivän tauon treenaamista ja nukuin 10h unet. Sit mentiin taas….

Miksei siis pidettäisi kaikki omasta immuniteetista huolta hyvällä ravinnolla? Tässä muutamia vinkkejä:

Nenä-kannu (mikä? no ihan ässä-vekotin!)
Tällä huuhdellaan nenä lämpimällä merisuolavedellä. TOIMII!! Käytän itse apteekista ostamaani sarvikuono-merkkistä aamuinilloin kun nenä minulle niin kertoo.

Marjoja
Paljon ja suosi suomalaisia. Yhdistämällä kaikkia erivärisiä marjoja saat aikaan 1+1=3 synergiaefektin. Muutama marja ei riitä vielä, mut pari kourallista on jo parempi 🙂  Aroniaa, tyrniä, mustikkaa, mansikkaa, puolukkaa, gojia – näitähän riittää! Sekaisin, kaikkia! 🙂  C-vitamiinia jne kivasti!
Valkosipuli
tarvitseeko tätä edes perustella? Itse käytän kynnen, pari kolme päivässä etenkin silloin jos tulee tilanne päälle. En joka päivä.
Inkivääri
Tämä on halpa ja tosi kova juttu. Try it 😉   Teehen, ruokiin tai hevijuusereille raakana 😀
Hunaja (mikä?)
Kennohunajaa tai Suomalaista luomulaatuista mieluiten (hyvä sääntö on, että purkissa on tuottajan nimi, osoite ja puhelinnumero!) Hunaja: Luonnon oma ’antibiootti’ 😉 Hifistit vetelee Manuka-hunajaa, josta lisätietoja saa vaikka täältä.
Pakurikääpätee (mikä?)
Sisältää niin paljon antioksidantteja, että kyllä jaksaa – huhhuh! Lisäksi on hyvän makuista. Saa kaupoista ja puista 🙂  I like it a lot <3
Myös muut sienet ovat suositeltavia!
Chlorella (mikä?)
Parantaa immuunijärjestelmän toimintaa 😉
Sinkki (mikä?)
”Sinkki auttaa vastustamaan infektioita ja edistää yleistä vastustuskykyä”. Mulla käytössä Solgarin puristevalmiste.
L-Glutamiini
Enemmän urheilijoille lihasten palautumiseen, mutta tukee myös immuniteettia siinä sivussa.
Havupuu-uute (mikä?)
Tämä on tällä hetkellä vasta testissä, mutta lupaavalta vaikuttaa 😉
Chili
Lämmittää sisältä päin mukavasti jos vilustuttaa, ohentaa limaa ja puhdistava vaikutus.
D-vitamiini
Tehostaa luonnollista immuniteettia ja tekee paljon muutakin hyvää kehossa. Itse vetelen purkista yli ’virallisen suosituksen’ (jolla justjust selviäis hengissä) nauttien reilu 100ug/pv (4000+IU). Parasta olisi etelän aurinko 😉
Yrtit
Esimerkiksi siankärsämö, kamomilla, kehäkukka, kaunopunahattu eli auringonhattu ja oregano. Teenä, tinktuurana tms 🙂  Lisätietoja immuniteettia vahvistavista yrteistä.
Adaptogeenit
Näistä saa jaksamista kun voimat on poissa, mutta yhden pitkäaikainen putkeen käyttö ei ole hyvästä. Näitä ovat mm. ruusunjuuri, maca, gingseng, aswagandha, mucuna. Kaikki vähän samalla tavalla, mutta kuitenkin omalla tavallaan erilailla hyviä 🙂 Näistä voisi kirjoitella enemmänkin, mutta joskus toiste 🙂

Käsien pesu (järkevissä määrin) auttaa myöskin, mutta tätä minä uhmaan aika monesti syömällä pesemättömin käsin koska luotan immuniteettiin ja haluan vähän pommittaakin sitä että se pysyy hereillä 😀  En suosittele kokeilemaan ellei ole varma puolustuksestaan.  Tosiaankin, ei ole suositeltavaa laittaa käsiään suuhun, silmiin tms likaisena.

Vähennä maitotuotteita: aika monella maitotuotteet sitkostavat limaa, joka taas vaikeuttaa sen poistumista elimistöstä luontaisella tavalla. Jos et usko, niin kokeile viikko ilman – ainakin mulla toimi ja tiedän muitakin 😉

Sokeri on virusten ja bakteerien ruokaa, joten vaikka tekisikin mieli niin suositeltavaa on jättää karkilla jne tarpeettomalla sokerilla mässäily pois kokonaan. Näin et anna pöpöarmeijalle lisäresursseja! Päivitä laatu: nauti esimerkiksi ravinnepitoista raakasuklaata perusmässyjen tilalla.

Mitä Jere tekee?

Jere hauduttelee lähes joka päivä, etenkin näin ’flunssa-aikana’, Airamin lasisisustaisessa termospullossa (voi antaa hautua vaikka 12h 😉 ) litran pari pakurikääpäteetä, jossa on:
– pääasiassa pakurijauhetta
lisukkeena:
– lakritsajuuri
– ruusujuurta
– nokkosta
– kanelitangon palasia
– puhdistamatonta merisuolaa
– tuoreen inkiväärin palasia
– joskus goji-marjojakin, kuivattua aroniamarjoja tms..
– joskus pikkasen chiliä/pippuria, jos haluaa lämmittävämpää juomaa.

Tuolla teellä saa kivat  tehot ja energiatasot! Suosittelen! 🙂
Suositeltavinta juoma olisi hauduttaa lasikattilassa lähdeveteen, mielelllään itse haettuun ;), mutta näin kaupunkilaisena, kun lähteitä ei ole ihan vieressä ja jääkaapin varastointikyky on rajallinen, niin lähdeveteen teen tekeminen jää ns.  herkutteluksi kun sellaisen tarvetta on. Kunnon suodattimia en ole vielä hankkinut hanavettä suodattamaan, mutta ASIAAN….

Tätä rakkaudella valmistettua juomaa Jere juo nautinnolla päivittäin pari reilua kupillista ja sen lisäksi, jäähdyttää tätä teetä pohjaksi päivittäiseen smoothieen, johon sitten laittaa milloin mitäkin, mutta näin esimerkiksi heitettynä vaikka:
– marjat (ne kaikki värit!)
– chlorella tai spirulina -levää  (joskus myös healtforcen vitamineralgreen/greenergrasses)
– LISÄÄ inkivääriä (vaikka teessä olisikin jo)
– hamppuproteiinia
– kookosöljyä
– varsiselleriä
– passion hedelmää
– banaanin
– pinaattia / vuonakaalia
– siemeniä: hampun, kurpitsan, auringonkukan jne… fiiliksellä.

Lisäks, jos sattuu olemaan ”tilanne päällä”, eli tuntuu että nyt immuuni-suojakilpi tarvii extra-boostia niin sen lisäksi, että otan vähän yllä mainittuja osasia extrana, huitaisen muutaman tipan Shiatsu-hieronnoissa käyttämieni Young Livingin Thieves -tippoja nassuun. Hyvänä ’normivaihtoehtona’ toiminee myös Carmolis -tipat ja tuoreesta (ei kuivatusta) auringonhatusta valmistetut uutteet, esim Echinaforce.

Jos on pöpötilanne päällä niin ulkoisista toimenpiteistä nenäkannun lisäksi suosittelen erilaisia yrttikääreitä ja jalkahauteita sekä höyryhengitystä. Itse suosin saunassa inkivääri-merisuola -jalkahaudetta parilla tipalla piparminttua – tekee muuten eetua jaloille 😉    Lyhyesti:  keitä vesi, raasta inkivääri veteen hautumaan, kippaa tovin päästä astiaan jossa on suolaa, lisää tipat sekä jalat ja nauti <3

Niin ja se stressi…. stressaaminen ei auta mihinkään! Taino, auttaa se hetkellisesti nautittuna ihmistä juoksemaan leijonia karkuun savannilla, jota harva meistä arkisin tekee, ja flunssapöpöjä omaan tarkoitukseensa, mutta auttamaan ihmistä pysymään terveenä; not so much! Eli pää haltuun ja ota löysin rantein – muista rentoutua esimerkiksi meditoimalla, joogaamalla, kävellen luonnossa tai viihtymässä hyvässä seurassa keskustellen mielenkiintoisista asioista. Tee sitä mistä tykkäät! Vastoinkäymisiä tulee kaikille, mutta oma positiivinen suhtautuminen auttaa kummasti 😉
Life is not so serious business!

Liikunta omalle keholle sopivissa määrin pitää kehon aktiivisena ja terveenä. Ravinto, liikunta ja lepo 😉

Nautitaan elämästä terveellisesti! Terveitä hetkiä kaikille!  <3

*****
Pakollinen vastuuvapauslauseke:
Nämä vinkit ovat tarkoitettu auttamaan ihmisiä kohottamaan omaa immuniteettiään eikä suoranaiseksi taudinparantajiksi. Luonnolla on suuri parantava potentiaali, mutta vakavissa tilanteissa on suositeltavaa hakeutua lääkäriin. Käytä siis omaa päätäsi ja kuuntele kehoasi: silloinkin kun olet terve.
*****

ps.
NLP-opistolta saat ilmaisen 7 päivän hyvinvointi-ohjeistuksen sähköpostiisi osoitteesta:  http://www.nlp-opisto.fi/hyvinvointi
Hyvää settiä hyvinvointiasi parantamaan 😉

Comments & Reviews