04/01/2014

Veriarvojen mittaus Virossa on helppoa ja edullista

ARTIKKELI ON OSIN VANHENTUNUT:
– Labran nimi on nykyään Synlab ja toimii myös Suomessa
– Jos tarvitset tulosten tulkitsemiseen niin katso tämä verkkovalmennus


Jere kävi mittauttamassa veriarvojaan laboratoriossa Virossa.
Ajatus, innostus ja pohjatiedot tähän sain Biohakkereiden facebook-ryhmässä olleesta keskustelusta, kiitos siihen suuntaan.

Tuntuu, että kulttuuri itsensä tutkimiseen on muuttunut kuin vanhemmat sukupolvet eivät ole halunnut kohdata veriarvojaan ”kun aina tulee sanomista pakolliselta työpaikan lääkärikäynniltä enkä halua nähdä tosiasioita” ja nytten ihmiset ovat enemmän kiinnostuneita hyvinvoinnistaan ja ennaltaehkäisevästi pitävät terveydestään huolta seuraamalla vointiaan esimerkiksi veri-arvo -mittauksilla. Mielestäni on parempi olla aktiivinen itsensä suhteen. Nyt itse asiaan!

Miksi mitata?
Koska vitamiinien ja hivenaineiden määrä verenkierrossa vaikuttaa melko moneen asiaan ja koska esimerkiksi nautin D-vitamiini -valmistetta haluan tietää miten paljon sitä on veressäni, jotta osaan tarvittaessa nauttia sitä enemmän tai vähemmän. Tarpeen mukaan siis, ei huvikseen ja sama muiden valmisteiden kohdalla. Lisäksi mittauttaa voi vaikka kasvuhormoni- ja testosteronitasojaan, jotta näkee millä kantilla ne ovat – tarvittaessa voi tehdä korjaavia toimepiteitä kuten treenata enemmän kovempaa sekä nukkua enemmän kasvuhormonia boostaamaan ja nauttia vaikka cordyä tai nokkosenjuuri-uutetta testoja nostamaan. Eli mittaa koska haluaa tietoa siitä, mitä ei ehkä ilman tuloksia voi huomata. Toki mittauksista voi oppia, että tietty asia tuntuu tietyltä ja siten oppii paremmin kuuntelemaan kehoaan. Ajan kanssa.

Miksi mitata Virossa?
Koska koin suomalaiset labrat hintavihkoina sekä paikoin jopa vaikeina koska vaativat lääkärin lähetettä. Näin oli esimerkiksi terveyskeskusyhtymällä, jonka labraan pääsi vain lääkärin lähetteellä ”koska jonkun pitää ottaa vastuu” vaikka olisin halunnut vain mittauttaa arvot ilman muita palveluita. Monesti pelkkä D-vitamiini mittauskin maksaa Suomessa useita kymppejä kun etelä-naapurissa se on 8,08euroa. Kaikki Quattromed-nimisen labran hintatiedot näet tästä ja koska niitä on niin paljon niin myöhempänä tätä postausta on tekemäni mittaukset lueteltuna. Muitakin labroja löytynee kuten Medicum, mutta tätä kirjoitettaessa minulla on kokemusta vain Quattromedistä.

Tässä kohtaa annan lyhyen referaatin, ennen kuin juttu rönsyää. Eli yksinkertaisesti homma menee näin:

 1. Mene Viroon vaikka laivalla.
 2. Mene labraan taksilla tai ratikalla:
  – Parhaat tulokset saat klo 7-10 välillä
  – Muista ennen labraa paastota vähintään 12h
 3. Kerro ystävälliselle ja Lontoota ymmärtävälle virkailijalle haluamasi testit ja maksa
 4. Vuorollasi anna verta hoitsulle
 5. Nauti rakennuksen katutasossa olevassa ravintolassa vaikka kuppi teetä ja esimerkiksi mukaan tekemäsi supersmoothie.
 6. Nauti kaupungista, syö ja tule kotiin kun siltä tuntuu
 7. Nouda tulokset kun ne ovat valmiita. Todennäköisesti tämä tapahtuu erillisellä Viro-reissulla. Jos olet paikalla heti labran avautuessa niin jotkin tulokset voivat olla valmiita saman työpäivän aikana noudettavaksi 😉
 8. Tulkitse tulokset itse, ei sisälly mittausten hintaan.
  – Tässä labran tarjoama tulkinta-sivusto, joka helpottaa itsetulkintaa.
  – Tulkinta apua, ja testejä, voit saada esimerkiksi täältä.

Missä?
Kävin tosiaan Quattromed-nimisessä paikassa, joka on varsin lähellä ja hyvien kulkuyhteyksien varrella. Sinne pääsee satamasta kävellen ekaan isoon risteykseen ja ottaa ratikan numero 2 suuntaan vasen ja jää pois pysäkillä nimeltä ”Väike-Paala”. Kts. ratikka-kartta.
Quattromed sijaitsee osoitteessa Väike-Paala 1, eli saman nimisestä ratikka-pysäkistä noin alle 100m päässä ja matka-aika noin 15-20min. Taksillakin pääsee about 15minuutissa noin 10-12euron hintaan/suunta, ratikalla 1,60e/suunta/naama.

Satamaan pääsee helposti esimerkiksi Eckerö Linellä ja tässä kohtaa on pari vaihtoehtoa:

 • menet paikalle edellisenä päivänä, yövyt edukkaassa hotellissa (n.30-50e/yö/huone) ja menet labraan aamulla klo 8 saaden paremmat tulokset. Yhden työpäivän tulokset saat todennäköisesti samana päivänä klo 16 mennessä, eli ennen ilta laivan lähtemistä. Pidempikestoisia testituloksia on noudettava myöhemmin omalla reissullaan. Hotellin löydät esimerkiksi Trivagosta. Tässä edukas hostelli tai vaikka koko asunto!
 • menet paikalle aamulaivalla muistaen paastota koko aamun, pääset labraan noin klo 12-12.30 ja ilta laivalla takaisin. Noudat tulokset niiden valmistuttua eri reissulla.

Mitä testata?
Minua kiinnostivat asiat kuten D-vitamiini, B12-vitamiini, kalsium, kalium, magnesium, rauta, tietty kolesterolit, insuliinit sekä kasvuhormoni- ja testosteronitasot. Kyselin ystäviltäni heidän suosittelemiaan testejä koska halusin varmistaa, että mittaan samalla kerralla asioita, joista minun on järkevää olla kiinnostunut. Sain listan suositeltavia testejä ja lopullinen listaus näytti alla olevan kuvan mukaiselta sillä poikkeuksella, että henkilökohtaisesta kiinnostuksesta lisäsin myös borrelioosi ja mykoplasma-testit. Ilman kahta viimeksi mainittua testiä hintaa tuli noin 130 euroa, kahden kanssa hieman alle 160 euroa.

Testilappunen, klikkaa isommaksi.

Kaikkia mahdollisia, kuten käänteistä kilpparitestiä (rT3) ei Quattromediltä valitettavasti löydy, mutta on siellä paljon kivaa tarjolla. Noita valitessa tämän terveyshörhön olo oli kuin lapsena karkkikaupassa – paljon kaikkea uutta jännää tarjolla… ”yks d-vitamiini mittaus, sit euro kahdeksalla kymmenellä tota… ja sit …” 😀 😀

Kustannukset yhteensä:
– laiva meno-paluu noin 19-30e/hlö ilman hyttiä
– labraan ja takaisin 3,20/hlö tai taksilla noin 20-25e
– mahdollinen yöpyminen 30-50euroa ihan ytimessä
– labratestit noin 130e
– tulostenhaku laivat + labrareissu samat kuin yllä
Yhteensä minimissään: 170-180e/hlö, yöpymisen kanssa hieman enemmän.

Jos shoppailet hyödykkeitä laivalla niin voit saada myös ilmaisia lahjakortteja reittimatkoille. Ainakin Eckerö Linellä saa 100e ostosta yhden matkan ja 150 euron ostosta kaksi matkaa, joten näin voit ”säästää” ja saada tulostenhaku-matkan.

Tietty Tallinnassa on hyvä myös syödä ja nauttia ruoasta koska etenkin Tallinnan vanha kaupunki on kaunis paikka kävellä, pyöriä, syöpötellä ja nautiskella elämästä, joten tähän on hyvä varata hieman budjettia myöskin.

Sanoisin kokonaisuudessaan tämän reissun olevan todella kannattava niin taloudellisesti, kokemuksellisesti kuin terveyshyödyllisestikin. Suosittelen tätä ”etelän matkaa” ehdottomasti.

Vitamiini-mittaus -ralli alkakoon! 🙂

Varoitus: Alla oleva kuva sisältää mainoksen!

http://www.sienikauppa.com/