20/09/2012

Magnesium!

Tätä mineraalia keho tarvitsee monissa tärkeissä toiminnoissa kuten solujen energian tuotannossa ja stressi-hormoni kortisolin käsittelemisessä. Kohtuullisen oleellisia juttuja minusta, joten kasasin tähän juttuun vastaan tulleita tietoja ja kokemuksia aiheeseen liittyen. Mikäli saan uutta oleellista tietoa niin päivitän tekstiä sen mukaisesti 🙂

Nykypäivän yleinen ruokameininiki nopeine hiilihydraatteineen ja runsaine hiilihapollisine juomineen ei tee hyvää vatsan luontaisille vatsahapoille, joka on osa syynä vatsan muun toiminnan kanssa siihen, etteivät ruoasta saamamme todella tärkeät ravinteet kuten magnesium, sinkki tai B12!  imeydy kunnolla kehomme käytettäväksi.  Esimerkiksi lasillinen sitruunavettä+hituc merisuolaa  ½-1h ennen ruokailua, tämä nostaa vatsahappotasoja valmiiksi ateriaa varten.  Sitruuna tekee muutenkin hyvää kehon ph-tasapainolle, sillä sitruunan palamistuote on emäksinen, joten suositeltavaa juoda päivittäin. Lisäksi kaalia, hapatteita tai laatuentzyjä olisi hyvä nauttia vatsan bakteerikannan ylläpitämiseksi.

Ravinteiden imeytymiseen on myös muita vaihtoehtoja ruoansulatuksen lisäksi; voidaan laittaa B12 (luontaisena methylcobalminina) kielen alle ja magnesium sprayna ihon kautta, näin esimerkiksi. Sisäisesti otettunakin nämä imeytyvät, mutta laadulla on suuri merkitys elimistön käytettävyyden kannalta. Magnesiumoksidi on usein halvin, yleisin ja huonosti imeytyvin. Magnesiumsitraatti on jo parempi, mutta -biglysinaatti ja -glyserofosfaatti ovat ymmärtääkseeni vielä hitusen parempia. Ruohonjuuren liikkeen muuttoalesta testiin ostamani Better Youn magnesium  spraystä sanotaan ”Luonnosta saatava puhtain ja parhaiten imeytyvä magnesiumin muoto.” ja tuote vaikuttaa pätevältä, ja paremman tavan käyttää lisäravinnetta 😀  Jonkin teorian mukaan parasta olisi ottaa kaikkia näitä, yhtä aikaa. Tiedä sitten, mutta tunne sinä oma kehosi parhaiten 🙂   Tämä on -sitraatti on mulla ollut pysyvässä käytössä koska se on varsin edukas iHerbistä tilaamalla.

Magnesiumia on suositeltavaa ottaa harjoituksen jälkeen treenin nostaman kortisolin laskemiseksi, sekä illalla palautumisen optimoimiseksi kun kehon muille prosesseille jää tilaa valvetilan luontaisen kortisolitasonkin laskemisen myötä. Suosittelin magnesiumin ottamista illalla eräälle yli 80-vuotiaalle naiselle ja sen jälkeen hän saanu nukuttua 6-9tunnin yöunia huomattavasti useammin kuin aiemmin tuon mittaiset unet olivat harvinaisempaa luksusta.  Kortisolin määrä kehossa laski ja keho pääsi lepoon paremmin – hiljalleen paremman levon myös arkiset huolet väistyivät, joten magnesiumin voi toisaalta nähdä myös eräänlaisena mielialaan vaikuttavana ravintoaineena! Otettavat määrät ovat yksilöllisiä ja vaihtelevat kehon tarpeen mukaan. Tarvittaessa konsultoi alan asiantuntijaa.

 

Ajatuksena; voisiko nykyaikana havaittavat stressi-tasot johtua magnesium-vajareista? Voisiko asia olla niin yksinkertaista? Magnesium ei imeydy kunnolla ja siksi kortisolit voivat tapauskohtaisesti olla korkeammalla. Lisäksi kun ottaisi muuten vaan sopivasti liikaa kuurina kalaöljyjä ja D-vitamiinia niin mieli kiittää kehon ystävää 🙂  Lisäksi kun muistaa levätä, liikkua ja syödä kehoaan kuunnellen niin on kokonaisvaltaisesti parempi ja tasapainoisempi olla. Lisäksi sienimiehenä suosittelen pakuria ja muita lääkinnällisiä sieniä kehon toimintoja energisoimaan 😉  Stressiin erityisesti Reishi on se juttu!