17/04/2013

Fustra: vahvista kehosi heikoimpia lenkkejä ja laajenna liikeratojasi!

Jere tutustui Fustraan ystävän kautta ja oohhoh, sehän antoi todella paljon uutta näkemystä ja tietoutta liikeratojen perusteista kun yhtäkkiä huomasi kehonsa heikoimmat lenkit esim kävelyssä tai porrasten nousemisessa. Perusjutuissa siis!

Aktiivisena valmennettavana tietenkin aloin kiinnittää huomiota näihin valmentajan kertomiin seikkoihin arki-elämässä ja olo muuttui jotenkin hyvällä tavalla jänteväksi, mutta samalla tottumattoman raskaaksi: olin siis tottunut käyttämään vähemmän optimaalisia lihaksia päivittäisissä askareissani ja nyt lihaksistoni haki tasapainoa. Nyt muutaman valmennuskerran jälkeen homma alkaa avautua paremmin, lihaksistokin on jo hieman tottunut sekä kehon lihastasapaino on rahtusen verran tasapainoisempi vaikka vielä on matkaa… onneksi tutustuin tähän tässä vaiheessa enkä vasta vuosien päästä! Kirjoitan näin koska koen asian siten. Tämä on yksi merkittävimpiä valmennuksia jossa olen käynyt. Näkisinkin, että ensin Fustralla perusteet kuntoon ja sitten vasta voimatreeniä esimerkiksi OptimalPerformancen MM-tyyliin.

Asiaan, mistä siis on kyse?

Fustra on funktionaalista harjoittelua, jossa keskittyminen on hyvässä ryhdissä, oikeassa suoritustekniikassa ja lihastasapainossa.

Kulmakiviä ovat:

  • Hyvä ryhti
  • Oikea oppinen hengitystekniikka
  • Vatsalihaksiston hallinta
  • Liikkeiden tekninen oikein suoritus
  • Ruokavalio

Nykypäivän ihmisten ongelmana usein on lihasepätasapaino, eli etuvartalon puolella sijaitsevat lihakset ovat vahvempia verrattuna selkäpuolelle. Tämän vuoksi surin osa ihmisistä kärsii eriasteisista niska- ja selkäkivuista. Urheilijoilla tämä tarkoittaa heikentynyttä voimantuottoa, lihasparien vahvempien osien hallitsessa suoritusta.

Harjoitteluajatus:
1) Avata jumissa olevat lihakset sekä kinesteettiset ketjut
2) Heikkouksien vahvistaminen harjoittelun avulla
3) Toiminnallinen harjoittelu

Kehon on tarkoitus käyttää useita eri niveliä ja lihasryhmiä yhtäaikaisesti useassa eri kehon liikesuunnassa.

Kokemuksesta voin suositella erästä todella osaavaa jamppaa, Juhaa! Hänelle kertomalla Jereltä terkkuja niin voit saada jotain kivaa etua 😉